Waarom kan soep je darmen triggeren?

 

Weinig recepten zo gezond als soep zou je denken. Bomvol groenten, enkel gekookt en wat gekruid. Prima om je lichaam op een gezonde en evenwichtige manier te voeden. Handig in grote hoeveelheden te maken en in te vriezen, dus altijd iets gezonds in huis. Toch?

Maar hoe zit het met je darmen na het eten van een lekkere kom soep? Wel eens last gehad nadien? Lees dan snel verder en ontdek hoe dat komt.

De ingrediënten

Soepen kunnen heel eenvoudig samengesteld zijn of redelijk uitgebreid zijn door de hoeveelheid groenten, kruiden, bouillon…

Bestaat je soep uit slechts één soort groente of meerdere? Welke bouillonblokjes gebruik je en wat zit daar juist in? (Heb je die ingrediëntenlijst al eens gelezen??) en gebruik je ‘toppings’ die je soep een extra crunch geven? Bijvoorbeeld croutons, vermicelli of lekkere balletjes?

Laat ons even per categorie kijken wat jouw klachten kunnen veroorzaken.

GROENTEN

Groenten die helemaal safe zijn voor je darmen (#fodmap-arm) én lekker zijn in soep:

  • Wortel

  • Witloof

  • Spinazie

  • Pastinaak

  • Groene deel van een prei

Natuurlijk zijn er nog groentesoorten die je kan gebruiken voor soep, maar de hoeveelheid die je dan gebruikt worden dan heel belangrijk. Een soep puur en alleen van courgette kan snel voor problemen zorgen. Maar een paar kleine blokjes om je pastinaaksoep wat op te fleuren, kunnen dan weer wel. In een later artikel leer ik je graag meer over deze verhoudingen!

KRUIDEN

Ongelooflijk maar waar. Zelfs een eenvoudig ogend bouillonblokje kan je darmen van streek maken. En laat die blokjes nu net super handig zijn bij het op smaak brengen van je soep. Want twee blokjes per liter soep en you’re good to go. Naast bouillonblokjes zijn ui en look ook te mijden, dus hoe geef je jouw soep dan wél smaak?

3 TIPS VAN TIL

  1. Gebruik het groene deel van een lente ui als vervanger voor ui, een lekker veilige smaakbom.

  2. Vervang gewone olie door lookolie, deze kan je met een gerust hart gebruiken, ook in andere receptjes. Lees hier alvast hoe Jeroen Meus lookolie maakt!

  3. Sla binnenkort een voorraad Kitchen of Til bouillon in!

COMING SOON

Soep staat bij velen dagelijks op het menu en dat hoor ik als diëtiste graag, naast andere manieren om je dagelijkse hoeveelheid groenten binnen te krijgen. Een soep lekker op smaak krijgen blijkt toch een uitdaging als je look en ui en de bouillon moet ‘laten’.

Een veelgestelde vraag in mijn praktijk, hoe je die bouillonblokjes kan vervangen. Het leven is al druk genoeg, dus ik snap dat je niet staat te springen om zelf verse kruidentuiltjes te gaan samenstellen.

Heb ik dan eventjes goed nieuws voor jou! Achter de schermen ben ik druk bezig om een KITCHEN OF TIL bouillon te creëren. De eerste tests zijn achter de rug en al zeg ik het zelf: het is een schot in de roos! Het vraagt nog een beetje finetunen en testen in verschillende recepten, maar ik ben alvast super enthousiast. Ik vertel er je snel meer over! Hieronder deel ik je alvast één van mijn favoriete gut-friendly soepen, the Til way. Smakelijk!

RECEPT KITCHEN OF TIL SOEP

Ingrediënten

Bereiding

  • Schil de wortel en snij deze en de witlof in stukken.

  • Verhit wat lookolie in een kookpot en stoof de wortelen en witlof aan. Voeg na enkele minuten het gesneden groen van de lente-uitjes toe. Laat nog wat meestoven en roer regelmatig.

  • Voeg de bouillon toe, de tijm en de laurier en laat de groenten gaar koken.

  • Haal de laurier eruit en mix de soep fijn.

  • Laat alles nog eventjes goed doorkoken.

Tips

Je soep afwerken met lactosevrije room, verzacht de bittere smaak van witloof.

Wat salty & spiced granola toevoegen zorgt voor een crunchy touch! En met een paar lekkere gehaktballetjes erbij, staat er een heerlijk vullende maaltijd voor je neus.

    Smakelijk!